Waardoor lopen batterijen snel leeg? Gewone, niet oplaadbare batterijen lopen extra hard leeg bij warmte, of bij telkens opstarten van een apparaat (dat vergt vaak de meeste energie), maar wist je dat er nog een reden bestaat waardoor batterijen bij voorbaat al zo’n 50% van hun kracht kunnen verliezen?!
Bij plaatsing knoopcel batterij kan 50% energie al vervliegen
Wist je dat je een knoopcel batterij nooit bij de polen beet moet pakken? Onze handen bevatten een soort zuur wat direct de polen aantast. Je ziet dit ook wanneer onze vingerafdrukken op RVS blijven staan. Het valt niet zomaar weg te poetsen; alleen met zuurvrije olie is dit mogelijk.
Knoopcel batterij plaatsen? Trek handschoentjes aan
Een knoopcel batterij moet je dan ook nooit met je vingers beetpakken, maar altijd met dunne handschoenen aan bijvoorbeeld. Pak je ‘m wel aan de boven- en onderkant beet, dan is hij direct al de helft van z’n kracht kwijt. Ongelooflijk, maar waar.
Dit geldt ook voor gewone batterijen
Je kunt batterijen aan de geplastificeerde zijkanten beetpakken, maar niet bij de polen: de plus en min polen (het puntje en platte vlakje). Doe je dat wel, ook dan ontneem je direct kracht uit de batterij, dit komt door de reactie van het zuur van onze vingers met het metaal van de batterij.
Knoopcel batterij plus en min
Wat is de plus en min bij een knoopcel batterij? Hoe dun een knoopcelbatterij ook is, hij heeft altijd een volledig vlakke zijde en een iets ronde zijde.
- Vlakke zijde knoopcel batterij (met type nummer en merk) is de pluszijde +
- Smallere ronde zijde knoopcel batterij is de min –