Wat betekent het als een hond diep zucht?

Wat betekent het als een hond diep zucht? Foto: SvdE
Wat betekent het als een hond diep zucht (met de kop afgewend)? Foto: SvdE

Honden kunnen soms diep zuchten, maar wat betekent een zuchtende hond? Niet heel vreemd genoeg liggen de emoties van de hond op dit vlak niet ver van onze eigen emoties.

Waarom zucht een hond nu eigenlijk?

Zuchten is een ontlading van spanning, net als bij mensen. Deze spanning kan positief of negatief zijn: meestal is ‘ie negatief. Alleen in het geval van spelen of andere leuke activiteiten kan je hond soms zuchten, ondanks dat hij positief gestemd is. Het is dan zuchten uit opwinding! Ook gaat dit zuchten soms gepaard gaan met gapen.

Waarom gaapt een hond?

Als een hond gaapt, dan is hij meestal in afwachting van iets wat komen gaat. Hij wacht op zijn eten, of om uitgelaten te worden bijvoorbeeld. Tijdens deze afwachtende houding, waarin je hond in onzekerheid verkeert, kan hij gapen. Het gapen stopt zodra je er helemaal geen aandacht aanbesteed, het negeert, of juist aan zijn wens tegemoet komt!

Zuchtende hond, vanuit negatieve emoties

Honden, zoals de meeste baasje weten, kunnen ook teleurgesteld zijn, of met rust gelaten willen worden. Ga je niet in op je hond’s wensen, of stoor je hem tijdens het slapen, dan kan hij uit spanning zuchten. Zucht je hond, laat hem dan met rust: respecteer hem en bedenk wat je kunt doen om aan zijn wens tegemoet te komen. Wil hij wandelen? Eten? Even met rust gelaten worden? De meeste baasjes kunnen na verloop van tijd hun hond lezen en weten precies wat er aan de hand is wanneer hij zucht; er is teleurstelling of spanning. Ga je in op zijn wens bij teleurstelling, dan kan je hond gaan niezen! En wat betekent dat?

Waarom niest een hond?

Sommige honden kunnen er wat van: niezen! Achter elkaar niezen ze. Maar waarom? Je hond niest niet omdat hij last van stof heeft of iets dergelijks: hij wekt het niezen zélf op. Door achter elkaar te niezen is je hond zichzelf aan het opladen en activeren voor een leuk moment wat gaat komen: wandelen, of eten! Hij krijgt energie van dit niezen en laat zijn directe omgeving (jou) weten dat hij er klaar voor is: voor een wandeling of een lekker bak eten! Ook kan hij hierbij op zijn rug gaan rollen. Dan is het plaatje helemaal compleet! Je hond is er écht klaar voor!

Protesterende hond

Ga je hier niet op in, dan kan je hond gaan gapen. Ga je ook daar niet op in, dan kan je hond pontificaal bij je in de buurt liggen, met zijn kop afgewend/ ogen dicht (zie foto hierboven). Negeer je ook dit, dan kan je hond gaan zuchten, of hij druipt af en gaat slapen. Maar leuk vindt hij het allemaal niet!

Ook interessant: